Produksjonen
ned 4 prosent

Det produseres stadig mindre vin i verden – blant annet for å forbedre kvaliteten.

Nedgangen i årets produksjon skyldes først og fremst nedlegging av vinmarker i de europeiske vinlandene. Dette gjøres for å unngå overproduksjon og for å forbedre kvaliteten. I 2010 satte dessuten værfenomener som El Niño og La Niña sitt preg på jordbruksproduksjonen i områdene rundt ekvator, og vinmarkene ble også berørt.
I denne oppsummeringen tar vi forbehold om at mye av fjorårets vin fortsatt ligger til modning, og at det derfor er for tidlig å felle en endelig dom over årgangen 2010.
Global årsproduksjon er ca 260 mill. hektoliter.

Frankrike

ca. årsproduksjon: 45 millioner hektoliter

Det varierer hvor tilfredse franske vinbønder er med vinåret 2010. Størst grunn til begeistring er det i Bourdeaux, hvor det ligger an til en toppårgang, i likhet med året før. Både Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc er av beste sort.

I Burgund varierer kvaliteten fra vinmark til vinmark i Côte d’Or på grunn av mye regn og haglbyger. Pinot Noir fra premieres- og grand cru-marker fikk god modning og vil gi holdbare viner.

I Champagne var de heldigere med Chardonnay enn med de røde Pinot Noir og Pinot Meunier. Man må derfor vente og se utover våren før man kan si noe eksakt om årets vin. Andre områder i Frankrike var heldige med årgangen, men en kald vår med mye nedbør reduserte kvaliteten noe.

Foto: Marie Steffens

Spania

ca. årsproduksjon: 43 millioner hektoliter

Lik mange andre vinland i Europa hadde også Spania en kjølig vekstsesong i 2010, noe som var en fordel for druedyrkerne. Da landet er et av de varmeste i Europa, kan nemlig somrene bli for hete for jordbruket. Vinprodusentene nord i landet rapporterer at årets viner vil bli elegante og gjenspeile godt modne druer. Rioja og Ribera del Douero fikk reduserte avlinger på grunn av regnstormer tidlig i vekstsesongen. Derimot var høsten perfekt, og Rioja ble sikret en god årgang. Selv Galicia, som ofte lider under høy luftfuktighet, melder om en lang og tørr sommer med rekordgode avlinger.

Italia

ca. årsproduksjon: 43 millioner hektoliter

Produsenter i nordlige områder som Trentino-Alto Adige, Veneto og Fruili-Venezia Giulia er fornøyde med 2010-årgangen.  Det var ingen enkel årgang, men i det minste bød den ikke på store værmessige overraskelser. En god kombinasjon av solrikt og overskyet vær i perioden før høstingen ga fine modningsforhold. Vinmakere i Piemonte er stort sett fornøyde, og sier at 2010 var i nærheten av et normalår. Nebbiolodruen vil gi god barolo og barbaresco.  Som mange andre steder i Europa, skapte været mange utfordringer også i Toscana og det sentrale Italia. Et resultat av dette var fruktdrevne viner. Kløkt i vinmarken og godt håndverk i kjelleren bidro til ekstra uttelling. Med mye god frukt og farge ble druen Sangiovese meget vellykket i Montalcino.  PH-verdiene ble også lave grunnet kjølig vær i 2010. Campania, sør i Italia, hadde de minst gunstige værforholdene, men også her gjaldt det å gjøre de riktige tingene til rett tid. Puglia melder om en vellykket årgang og på Sicilia snakkes det om en av de aller beste.

USA

ca. årsproduksjon: 20 millioner hektoliter

California opplevde store svingninger i 2010. Først med en grå og kjølig sommer fulgt av hetebølger, deretter perioder med regn. Washington hadde også en kjølig sommer, men vindyrkerne kompenserte ved å forlenge vekstsesongen ut over den gode høsten. Dette resulterte i mer elegante viner. Oregon hadde problemer med svermer med druespisende fugler, og måtte iverksette tiltak. Områdene på østkysten fikk en varm og tørr sommer. De ga en liten høst, men med normalt god kvalitet. Østkystens vinstater produserte 30-60 prosent mindre vin enn vanlig.

Argentina

ca. årsproduksjon: 16 millioner hektoliter

2010 ble den beste årgangen på mange år, sier argentinerne. Det var fine forhold underveis i vekstsesongen, men den totale avkastningen ble 20 prosent mindre enn året før. Nesten alle druesortene gjorde det bra, for de vinmakerne som hadde tålmodighet til å vente på en litt sen, men full modning. 

Australia

ca. årsproduksjon: 11 millioner hektoliter

En hetebølge i november 2009 hadde en negativ effekt på fruktsettingen, og var en medvirkende årsak til lav avkastning i 2010. Ødeleggelsene var størst i delstatene New South Wales og Victoria. Sistnevnte hadde også skogbranner, men ikke i så alvorlig grad som året før. De fleste vinmarkene i landet blir kunstig vannet, så tørke var stort sett ikke noe problem. McLaren Vale fikk redusert avlingen av Cabernet Sauvignon, Grenache og Chardonnay på grunn av heten. Det samme skjedde i Barossa, men det var ikke mer kritisk enn at både Cabernet Sauvignon og Shiraz bød på gode resultater. På vestkysten fikk Margaret River store doser med både hete og regn, men endte likevel opp med både Chardonnay og Cabernet Sauvignon av god kvalitet.

Sør-Afrika

ca. årsproduksjon: 10 millioner hektoliter

Cape melder om forsinkelse i fruktsettingen på grunn av kalde værfronter tidlig i sesongen. Stellenbosch hadde mye sterk vind som påvirket vinmarkene negativt. Det hele resulterte i en god, men mindre avling enn vanlig. Da tiden nærmet seg, var det mulig å høste nesten samtlige druer på det ideelle modningstidspunktet. Vinhusene er derfor meget godt fornøyd med kvaliteten på årgang 2010 som ga sunne druer med konsentrert aroma.

Chile

ca. årsproduksjon: 9 millioner hektoliter

Jordskjelvet i februar 2010 rammet vinindustrien hardt, og verst gikk det ut over vindistriktene Curicó, Maule og Bío Bío. Vinfat og ståltanker ble ødelagt, og over 10 prosent av vinen av årgang 2009 gikk tapt. Innhøstingen for 2010 startet noen uker etter jordskjelvet. Værforholdene var ganske bra, så i de klassiske rødvinsområdene Maipo og Rapel ga både Carmenere og Cabernet Sauvignon gode viner. Utbyttet ble imidlertid 20 prosent lavere enn i 2009. I de nyere og mer kjølige vinområdene Casablanca, Leyda, San Antonio og Limari ble druesortene Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir og Syrah vellykkede.

Tyskland

ca. årsproduksjon: 7 millioner hektoliter

Den tyske vinhøsten minket med omtrent 25 prosent fra 2009, men kvaliteten ble god. Årsaken til den reduserte mengden er først og fremst svært lave temperaturer under fruktsettingen om våren og dårlige værforhold i august. Allikevel kvalifiserer over en fjerdedel av høstemengden seg til kvalitetsvin med prädikat. Meget liten avling, godt modne druer og høy syre er stikkord for Tysklands vinhøst når det gjelder de beste Riesling-vinene. Mosel melder om at vinene har alt som behøves av konsentrasjon og høy syre for å få lang holdbarhet, mens Rheingau og Rheinhessen melder om en høst langt bedre enn gjennomsnittet. Avkastningen er mellom 20 og 60 prosent mindre enn normalt.

Portugal

ca. årsproduksjon: 6 millioner hektoliter

Dourodalen melder om sin tredje vinhøst på rad som har vært dominert av meget varmt vær. Dette passer godt for landets opprinnelige druesorter. Den kanskje viktigste blå druen i Portugal, Touriga Nacional, gjorde det godt. Samtidig hadde sent modnende sorter som Touriga Franca problemer i det tørre været. Det blir antakelig ikke erklært noen Vintage Port i 2010. I Portugals mer sentrale vinområder, for eksempel i Beiras, meldes det om en årgang på det jevne.

Østerrike

ca. årsproduksjon: 2 millioner hektoliter

En lang og fuktig vår gjorde at blomstringen kom sent i gang, og fruktsettingen ble problematisk. Varmt og tørt vær gjorde at forholdene bedret seg i juli, men en påfølgende langvarig regnværsperiode reduserte druemengden betraktelig. September kom med kjølig vær og regn, og mange vinmakere valgte å høste tidligere enn normalt. En klok avgjørelse siden oktober heller ikke kunne by på ideelle forhold. Avkastningen ble liten, men det ventes gode viner fra de som taklet det lunefulle været. Dette gjelder Niedreösterreich, Burgenland og Wien, som har ca. 30 prosent mindre avkastning enn vanlig. Likevel har det blitt gode Rieslinger.